وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد که هواپیماهای امریکا و ناتو مواد مخدر را از افغانستان قاچاق می کنند.به گفته سرگی لاوروف مواد مخدر از افغانستان به وسیله هواپیماهای ناتو و امریکا به سایر کشورها از جمله اروپا قاچاق می شود .وی با تاکید بر منابع موثق تاکید کرد که در دو دهه حضور نظامی امریکا در افغانستان، قاچاق مواد مخدر از این کشور چندین برابر شده است و امریکا و ناتو هیچ اقدامی برای مقابله با آن نکرده اند .
وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد که هواپیماهای امریکا و ناتو مواد مخدر را از افغانستان قاچاق می کنند.به گفته سرگی لاوروف مواد مخدر از افغانستان به وسیله هواپیماهای ناتو و امریکا به سایر کشورها از جمله اروپا قاچاق می شود .وی با تاکید بر منابع موثق تاکید کرد که در دو دهه حضور نظامی امریکا در افغانستان، قاچاق مواد مخدر از این کشور چندین برابر شده است و امریکا و ناتو هیچ اقدامی برای مقابله با آن نکرده اند .
تقاضا برای بررسی عملکرد امریکا در افغانستان
این اولین بار نیست که دولتمردان روسیه، امریکا و ناتو را به دست داشتن در قاچاق مواد مخدر در افغانستان متهم می کنند. مقامات مسکو همچنین آمریکا را عامل مهم قاچاق مواد مخدر به داخل روسیه می دانند.اما آنچه در اظهارات وزیر امور خارجه روسیه تازگی دارد درخواست وی برای تحقیق در مورد نقش هواپیماهای آمریکا و ناتو در قاچاق مواد مخدر از افغانستان است . لاورف تاکید کرده است به دلیل تکرار مرتب گزارشها در این خصوص ،آنها بایستی بررسی شوند و اول از همه تحقیقات از عملکرد نیروهای آمریکایی آغاز شود.
اهمیت دیگر اظهارات وزیر امور خارجه روسیه در مورد قاچاق مواد مخدر از افغانستان با هواپیماهای امریکا و ناتو، تکرار و اعلام آن پس از اتهام اخیر واشنگتن به مسکو در مورد تشویق طالبان به کشتن نیروهای آمریکایی در افغانستان است. از اینرو می توان گفت روسیه با طرح اتهام افکنی ضد آمریکا درصدد پاسخگویی به اتهامات کاخ سفید در ارتباط با افغانستان است. با توجه به حساسیت جامعه جهانی در مورد قاچاق مواد مخدر در افغانستان ، روسیه امیدوار است بررسی دست داشتن امریکا و ناتو در آن به تشدید فشارهای جهانی بر واشنگتن و پاسخگویی آن در مورد عملکرد نیروهایش در افغانستان منجر شود.
اگر چه پس از فروپاشی اتحاد شوروی و کاهش نقش امریکا در افغانستان تاحدودی از تولید مواد مخدر در این کشور کاسته شد، اما از سال 2001 با اشغال افغانستان از سوی امریکا ، بار دیگر توجه محافل نظامی و امنیتی این کشور به سمت افزایش تولید مواد مخدر بخصوص هروئین در افغانستان سوق یافت تا بخشی از هزینه های نیروهای امریکا و همچنین هزینه های گروههای خشونت گرا و تروریستی در آن کشور تامین شود. به گفته "جان اباتسفورد" از ماموران سابق سازمان سیا در گفتگو با سایت خبری "ورلدنیوز" ، سازمانهای امنیتی امریکا از طریق پولهای به دست آمده از تجارت مواد مخدر در افغانستان که گردش مالی سالانه آن بالغ بر 100 میلیارد دلار است گروههای تروریستی همچون داعش را تامین مالی می کنند و عملیاتهای خود را در افغانستان و سایر مناطق پیش می برد.
هدف دیگر امریکا از تجارت مواد مخدر در افغانستان افزایش مصرف داخلی این کشور است.تا پیش از سال 2001 آمار معتادان در افغانستان بسیار ناچیز بود و کسانی که در تولید و قاچاق مواد مخدر دست داشتند صرفا به آن به عنوان تجارت می نگریستند. اما پس از اشغال افغانستان از سوی امریکا، آن کشور با جمعیت روبه افزایش معتادان روبروست که براساس آمارهای منتشر شده به بیش از سه و نیم میلیون نفر می رسند که از این تعداد، حدود یک میلیون نفر زن و 300 هزار نفر نیز کودکان هستند. اکنون افغانستان نه تنها بزرگترین تولید کننده مواد مخدر از جمله هروئین در جهان است بلکه از نظر تعداد معتادان نیز در حال رکورد شکنی است .این وضعیت باعث شده است رسیدگی به امور معتادان نیز به چالش جدی دولت افغانستان تبدیل شود . در این حال امریکا همچنان با پیگیری سیاست گسترش اعتیاد در افغانستان در تلاش برای از بین بردن نسل جوان افغان است تا در آینده نتوانند در برابر اشغالگران بایستند.
از دیگر اهداف امریکا از افزایش تولید مواد مخدر در افغانستان به مخاطره انداختن بیش از پیش امنیت اجتماعی همسایگان این کشور و بالابردن هزینه های امنیتی این کشورها است.روسیه نیز از کشورهای هدف آمریکا در قاچاق مواد مخدر از افغانستان است که بارها مورد اعتراض مسکو واقع شده است .بنا به اعلام وزارت کشور روسیه، حدود ده میلیون نفر از مردم این کشور مواد مخدر مصرف می کنند که دو میلیون نفر آنان به طور منظم هروئین قاچاق شده از افغانستان را مصرف می کنند، به نوشته روزنامه "ویسا " چاپ کابل، 500 کارگاه تولید هروئین در شمال شرق افغانستان و هم مرز با تاجیکستان فعال هستند که تولیداتشان به آسیای مرکزی و تا روسیه قاچاق می شود.
در هر حال ،کارشناسان و صاحب نظران امنیتی و نظامی در آمریکا ،در حالی نقش موثر این کشور در کمک به افزایش تولید مواد مخدر بخصوص هروئین در افغانستان را تایید می کنند که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا ازسال 2017 سیاست تجاری سازی جنگ در افغانستان و تامین هزینه های نظامی آمریکا درآن کشور را در دستور کار خود قرار داده است .در کنار دست اندازی آمریکا به منابع معدنی افغانستان، مواد مخدر نیز از مهمترین منابع مالی در این کشور است که ارتش و سازمانهای اطلاعاتی آمریکا از کمک به تولید و افزایش مواد مخدر بخصوص هروئین در افغانستان می کوشند ضمن تامین هزینه های نظامی خود در این کشور،امکان ادامه فعالیت گروههای خشونت طلب و تروریست را نیز فراهم کنند که تحت پوشش حمایتهای واشنگتن قرار دارند.
در هر حال برخی از محافل سیاسی در افغانستان حساسیت روسیه در مورد قاچاق مواد مخدر از آن کشور را اگر چه بی ارتباط با نگرانیها مسکو در مورد آسیبهای اجتماعی ورود مواد مخدر به روسیه نمی دانند اما وجهه ی بسیار منفی روسیه در افغانستان را هم مورد توجه قرار می دهند و بر این باورند به دلیل اشغال این کشور از سوی ارتش سرخ شوروی در سال 1979 مسکو می کوشد از طریق همکاری برای مقابله با قاچاق مواد مخدر در افغانستان موقعیت خود را در این کشور بهبود بخشد . از این رو می توان گفت از دیدگاه مسکو یکی از زمینه ها و بسترهای ورود و نفوذ روسیه به افغانستان همکاری با دولت کابل برای مقابله با تولید و قاچاق مواد در افغانستان است.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه و سایر مقامات این کشور بارها ضمن ابراز نگرانی در مورد افزایش تولید و قاچاق مواد مخدر از افغانستان از عملکرد ناتو در مقابله با آن به شدت انتقاد کرده اند .از این رو روسیه به دولت افغانستان پیشنهاد کرده است یک کمربند امنیتی سراسری برای مقابله با مواد مخدر در این کشور ایجاد شود .زیرا قاچاق مواد مخدر از افغانستان ازبکستان ،تاجیکستان ،ترکمنستان و سایر کشورهای حوزه آسیای مرکزی را نگران کرده است.این موضوع از آن جهت برای روسیه مهم است که می داند آمریکا و ناتو به اتهامات مسکو در مورد قاچاق مواد مخدر از افغانستان توجه ندارند.
منبع: مطالعات افغانستان
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/19367
تگ ها: